#BWLibia Líbia: conseqüències d’un Estat fallit

Aside Posted on Updated on

 

Sis anys després de la caiguda de Moammar al-Gaddafi, Líbia segueix sent un Estat caòtic, amb un govern d’unitat nacional que rep el suport de l’ONU però amb nul·la capacitat per governar. La gran majoria del territori libi segueix en mans de milícies fortament armades, grups jihadistes i de “governs” a l’ombra que segueixen predicant que ells sí que són la veu del poble.
La realitat és que Líbia és avui un Estat fallit on no pot garantir-se la seguretat dels ciutadans, i on la pràctica totalitat de l’aparell productiu i econòmic del país està destruït. La situació humanitària a gran part del país és crítica i les organitzacions internacionals no poden actuar davant la incapacitat que se’ls garanteixi seguretat.
La confiança en les poques institucions governamentals que encara funcionen segueix en el nivell més baix, amb unes elits polítiques incapaces de posar-se d’acord en assumptes tan bàsics com el control del territori. Per contra, organitzacions de la societat civil segueixen empenyent des de la base perquè hi hagi un veritable govern d’unitat nacional que sigui capaç de reconstruir l’Estat i donar una resposta als innombrables reptes que té Líbia, començant pel més rellevant: la seguretat.
Ni la presència de grups jihadistes al territori, ni la llibertat de moviment d’altres grups criminals fan reaccionar a la comunitat internacional, la qual segueix sent incapaç de donar una resposta efectiva al descontrol actual libi. Líbia és avui un país absolutament fragmentat, amb desenes d’agrupacions extremistes que s’han apoderat de vasts territoris.
A més, en els últims anys Líbia s’ha convertit en port d’entrada i sortida de milers de migrants i refugiats que volen arribar a Europa fugint de guerres, repressió i pobresa. La realitat és que avui a Líbia hi ha milers de persones que són víctimes de xarxes de contraban. Més de 1.600 persones han mort ofegades des de principi d’any mentre intentaven arribar a les costes italianes. 60.000 persones més han estat rescatades. Les denúncies d’organitzacions internacionals sobre la violació constant dels drets humans al país cada vegada són més nombroses i documentades.
Líbia no és un assumpte intern. Ni regional. L’abast del desgovern libi és avui un assumpte internacional que mereix més atenció mediàtica.

D’aquests i altres temes parlarem a #BWLibia aquest dijous 15 a Inusual Project a les 19 hores. Us esperem!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s