#BWConflictesOblidats a l’Àfrica

Posted on Updated on

Deia el geògraf George Kimble que la cosa més obscura sobre l’África ha estat sempre la nostra ignorància sobre ella. Aquesta ignorància ha estat terreny abonat per la construcció d’un imaginari orientalista basat en clixés i prejudicis com un continent on els elements definitoris són la malaltia, la misèria, la fam i el conflicte fruit de la irracionalitat religiosa o l’odi inter ètnic. Una forma d’aproximar-nos-hi que ens resulta menys vergonyant per que ens permet obviar la responsabilitat històrica del colonialisme o de les injustes relacions comercials i financeres internacionals que condemnen els països africans a un cicle de pobresa i subdesenvolupament i a l’esclat periòdic de crisis de violència política i conflicte.

 

Sudan del Sud, Darfur, Somàlia, Nigèria, la “guerra mundial africana” de la RDC, República Centreafricana, Burundi, Líbia, Eritrea, … Tots aquests són conflictes de major o menor intensitat que s’estan desenvolupant a l’Àfrica en alguns casos des de fa dècades. I que potser van tenir els seus “cinc minuts de glòria” en els mitjans de comunicació globals, però sobre els que els focus s’han apagat i només reapareixen en moments puntuals, com una remor de fons, per omplir alguns forats en les graelles dels telenotícies. Precisament, la irresponsabilitat dels enfocaments mediàtics dominants sobre aquests conflictes ajuda a difondre encara més l’imaginari sobre l’Àfrica a què ens referíem abans.

 

Aquests conflictes, que representen un sucós negoci per als lobbies armamentístics, estan en l’origen del desplaçament de milions de persones i suposen un fre important per a les capacitats de desenvolupament d’aquests països, mentre la indiferència internacional facilita que les violacions dels drets humans esdevinguin sistemàtiques i una arma de guerra més.

 

Però, què podem considerar un “conflicte oblidat o silenciat”? Per què l’Àfrica és especialment vulnerable a aquest tipus de conflicte? On els podem identificar? I quines són les seves conseqüències humanitàries?

 

El proper dimarts 6 de juny, a les 19 hores, al bar del Centre Cultural Cèntric de El Prat de Llobregat (Pl. Catalunya 39-41), intentarem desmitificar els conflictes silenciats a l’Àfrica i transmetre que malgrat tot, fins i tot en el marc de països tan castigats, hi ha altres realitats africanes més felices o positives. Ho farem per primera vegada fora del terme municipal de Barcelona, i comptarem amb els i les següents especialistes:

 

# Laia Luthi, ex coordinadora humanitària Oxfam Intermon a Sudan del Sud

 

# Sergio Maydeu, analista de conflictes i membre de B&W

 

# Iván Navarro, investigador sobre conflictes amats i construcció de pau en l’Escola de Cultura de Pau de la UAB i en el Grup d’Estudis Africans de la UAM. Membro del col·lectiu africaye.org

 

 

El debat serà moderat per Joan Ribas, membre de Beers And World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s