#BWTrump: La victòria de Trump: ‘per què’ i ‘ i ara què

Aside Posted on Updated on

La sorprenent victòria de Trump obre un nou període en la política dels Estats Units, ple d’expectatives per part dels votants del qui serà el nou president i d’incerteses per la resta de votants i bona part de l’opinió pública mundial.

Les reaccions a la victòria republicana no s’han fet esperar, i les felicitacions han arribat des dels socis tradicionals dels Estats Units (Regne Unit, Unió Europea, etc.) fins a les veus més antagòniques al gegant nord-americà. Especialment contents per la victòria de Trump s’han mostrat els partits xenòfobs i antieuropeïstes d’arreu d’Europa. Però la victòria també ha generat reaccions molt menys positives: des de la caiguda gairebé humorística de la pàgina web de migracions del Canadà a poques hores del triomf trumpià fins a les reflexions crítiques de bona part de la premsa d’Estats Units.

Quan bona part dels experts dels Estats Units auguraven una victòria de Clinton però ja avançaven que calia reflexionar sobre per què el candidat més inesperat havia vençut a la resta d’aspirants republicans i es mantenia a l’alça en la competició electoral, la seva victòria ha generat més preguntes que mai.

El dia després de les eleccions han aparegut preguntes relacionades amb com ha pogut vèncer, malgrat una campanya agressiva i plena d’estirabots i impertinències, d’insults i de comentaris racistes i sexistes. Sobre qui han estat els seus votants; si efectivament ha despertat el ‘whitelash’ que ha fet de contrapès al vot hispà i negre; si realment les dones no han castigat els seus comentaris; si el vot rural s’ha activat per confrontar-se al vot urbà, etc.

Però hi ha encara un altre paquet de preguntes obertes, que fan referència al ‘i’ara què?’ Quines seran les prioritats reals de la presidència Trump? En política exterior i de seguretat, canviarà les relacions amb els socis europeus i l’OTAN? Debilitarà els espais multilaterals d’acció global? Construirà un mur amb la frontera mexicana i superarà el rècord d’Obama en expulsions? S’enfrontarà a la Xina i s’aproximarà a Rússia? I en política interior, quines seran les seves prioritats i fins a quin punt complirà les promeses electorals? Com recompondrà un espai públic confrontat, precisament per la seva dialèctica agressiva durant la campanya?

Aquestes i altres qüestions volen ser tractades en el proper Beers&World, que tindrà lloc el dijous 17 de novembre, de 7 a 9 de la tarda, a Inusual Project (C/Paloma 5)

bwtrump

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s