#BWBrexit. I ara què?

Aside Posted on

El referèndum entre el Brexit i el Bremain ha acabat amb la victòria per menys de dos punts de diferència a favor del primer i ha obert una esquerda immensa no només dins del mateix Regne Unit sinó, també, en la resta de la Unió Europea. Un cop resolt el referèndum, tots ens fem la mateixa pregunta: I ara què?

Una anàlisi detallada del resultat del referèndum deixa moltes fractures obertes en el Regne Unit. Fractures polítiques, agreujades per l’anunciada dimissió de l’encara primer ministre David Cameron, la divisió en el partit tory i el previsible ascens de Boris Johnson al lideratge conservador; el soroll de sabres en el partit laborista (especialment crític amb el seu líder Jeremy Corbyn); la victòria clara i incontestable dels postulats de l’UKIP, el qual ha centrat el debat en la immigració, i el reforç del seu líder Nigel Farage; la irrupció en escena dels dos principals partits nacionalistes a l’Ulster i Escòcia, respectivament, uns demanant l’annexió a Irlanda i altres reclamant un segon referèndum per la ndependència. Les tensions centro-perifèria tornen a estar a primera línia del debat públic britànic.

Fractures socials generades per un divorci entre els votants del món rural (majoritàriament a favor del Brexit) i els de l’entorn urbà (pro Bremain) i la constatació d’una bretxa generacional. Aquest darrer punto es especialment conflictiu ja que una majoria dels joves britànics volien romandre a la UE mentre una majoria dels majors de 65 anys que miraven amb recel el projecte apostaven per la sortida.

I fractures econòmiques, amb un impacte immediat als mercats que està sent devastador: caiguda general de les principals borses europees, de la lliura i de l’euro. A la incertesa pel que vindrà s’hi afegeix el desconcert general dels mercats, que no eren partidaris del canvi. Durant les pròximes setmanes veurem si els plans de contingència anunciats eren reals o focs artificials. L’activació de l’article 50 del Tractat de la UE marcarà l’inici del compte enrere del divorci entre el Regne Unit i la resta de la Unió, tema clau per calibrar l’impacte econòmic pel Regne Unit, els ja 27 membres de la UE i l’economia mundial.

Quins factors han portat al fet que el Brexit hagi obtingut més suport que el Bremain? Totes les anàlisis coincideixen que la visió que els britànics tenen d’allò que abstractament es diu “Brussel·les” ha tingut -i té- en el seu dia a dia hi té un fort pes. El paper de la Unió Europea per fer front als nombrosos reptes polítics, econòmics i socials ha estat determinant i qüestionat. Mentre algunes anàlisis creuen que unaa dolenta governança europea els darrers anys ha estat la responsable del no britànic, altres anàlisis apunten a Europa com a millor escenari de futur, aquella Europa allunyada d’allò nacional i la que defensa i aposta pel diversitat cultural, la lliure circulació o la de les regles compartides.

La Unió Europea afronta el desafiament més gran de la seva història després de la decisió britànica.
I ara què? Com queda el panorama polític britànic després del referèndum? Quines són les principals fractures que s’han obert en el Regne Unit i en resta d’Europa? Després del Brexit arribarà un Nexit, Frexit o Itexit? És la fi de la Unió Europea o l’inici d’una altra Unió Europea? Per què ha calat en la societat britànica els missatges de Farage o Johnson? Quines conseqüències tindrà el Brexit? Quin tipus d’acord voldrà el Regne Unit i què oferirà la Unió Europea?

Aquestes són algunes de les moltes qüestions que volem abordar aquest dimecres 29 de juny: un fracturat Regne Unit davant un escenari europeu inèdit i desconegut. Per a això hem organitzat un nou BeersAndWorld que comptarà amb la participació de:

Berta Barbet, politòloga i editora de Politkon
Marc Vidal, cap d’Internacional del diari Ara
i Marta López, redactora en cap d’Internacional d’El Periodico de Catalunya.

L’acte serà moderat per Sergio Maydeu, membre de BeersAndWorld.

Us esperem a les 7 de la tarda al Inusual Project!!!

BWBrexit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s