#BWFracturesUE: Què li passa al projecte europeu?

Aside Posted on Updated on

 

El projecte europeu que va iniciar la seva marxa fa pràcticament 60 anys està sent cada vegada més qüestionat per diferents actors dins de la mateixa Europa. Són nombrosos els fronts que la Unió Europea ha d’abordar a l’actualitat i que estan provocant una major divisió no solament entre els estats membres, sinó dins dels mateixos països, amb visions divergents sobre el model de UE que necessita i vol la societat europea. D’una banda pels valors socials i polítics que han de fonamentar el projecte europeu i d’ altra banda sobre el repte de “més o menys Europa”, un cop superat el clàssic dilema entre aprofundiment del procés d’unió i ampliació. De fet, les possibilitats d’ampliació geogràfica ja han arribat pràcticament als seus límits màxims d’expansió, amb les excepcions turca i sèrbia, que plantegen diferències entre els Estats membres.

La crisi econòmica que va esclatar fa 8 anys i que va afectar amb diferent intensitat el continent va aprofundir la divisió entre el nord i el sud d’Europa. El rescat de Grècia i l’arribada al poder de Tsipras va posar al límit la capacitat dels 28 d’arribar a acords. La celebració prevista enguany d’un referèndum al Regne Unit posa sobre la taula la qüestió de quin és el preu de la construcció europea. L’augment del suport ciutadà a partits polítics populistes i d’extrema dreta, majoritàriament crítics amb l’actual projecte europeu, en detriment dels partits tradicionals socialdemòcrates i conservadors, també ha afeblit el discurs euro-optimista.

Europa pateix la manca d’un discurs comú, atractiu i il·lusionador, que ha estat substituït per un lideratge que ha assumit Alemanya en solitari, i que cada vegada és més qüestionat a la resta d’Europa, especialment des del sud.

I pot ser que la crisi econòmica hagi obert una gran fractura Nord-Sud, però a la Unió Europa hi ha una clivella potser encara més profunda: l’Est-Oest. Les tensions amb els països de l’Est, la “Nova Europa”, han crescut exponencialment en els últims mesos, i Polònia i Hongria són els dos exemples més visibles d’aquesta fractura.

Malgrat tot, és l’actual crisi de refugiats la que ha acabat de tensar el projecte europeu i ha posat en qüestió un dels seus pilars com la lliure circulació de persones. La unilateralitat en la presa de decisions dels governs d’Hongria, Àustria, Dinamarca, Bulgària o Polònia també ha posat en qüestió el principi de solidaritat del qual ha fet bandera el projecte europeu des de la seva creació. Els intents de resposta comuna i consensuada dels 28 han xocat frontalment amb els interessos de la majoria de governs, els quals han donat una resposta nacional a un problema europeu.

Aquestes són algunes de les moltes qüestions que volem abordar aquest dijous 28: un fracturat projecte europeu a debat. Per a això hem organitzat un nou BeersAndWorld que comptarà amb la participació de Carme Colomina, periodista del Diari Ara i analista de l’actualitat europea, i Pol Morillas, investigador principal per a Europa del CIDOB. L’acte serà moderat per Sergio Maydeu, membre de BW.

Us esperem a les 7 de la tarda al Inusual Project!!!

BWFractures

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s