#BWUK “Eleccions britàniques 2015: conseqüències imprevisibles?”

Aside Posted on Updated on

El 7 de maig es celebren eleccions generals al Regne Unit i apunten en ser les més renyides de l’historia. Estan en joc 650 escons de la Cambra dels Comuns. Per primera vegada en dècades no hi ha un clar favorit. Les enquestes donen resultats molt ajustats als dos principals partits britànics, conservadors i laboristes. Tot sembla indicar que cap de les dues principals formacions obtindrà majoria suficient com per governar en solitari.

 

Al nou taulell electoral que s’obre al Regne Unit els partits petits poden jugar un paper clar en el nou govern. Les enquestes donen al Partit Nacional Escocès (SNP) aquest paper, , ja que obtindria una aclaparadora majoria dels escons en joc a Escòcia. Aquest fet afectaria especialment els resultats del partit laborista, les possibilitats de governar del qual podrien quedar condicionades per un eventual acord amb el SNP.

 

El Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP), amb un missatge euròfob i anti immigració que segueix captant vots,pretén ser l’altre partit clau en el futur govern britànic. A diferència de la líder del SNP, Farage ja ha anunciat que s’estimaria més un govern conservador en lloc de laborista. El tercer petit partit en discòrdia és el Liberal Demòcrata de l’actual viceprimer ministre Nick Clegg. Les enquestes però li auguren una forta davallada en la intenció de vot. Hi ha qui augura fins i tot que Clegg podria perdre el seu escó. Tensió màxima dins el partit. Per últim, el Partit Democràtic Unionista d’Irlanda del Nord (DUP) i els Verds també tenen alguna cosa a dir-hi. Es preveu un resultat tan ajustat entre laboristes i conservadors que fins i tot els partits més petits podran dir la seva.

 

I quins són els principals temes electorals durant aquesta campanya electoral? La recuperació econòmica de la que fan bandera els conservadors, o el seu anunci de futures rebaixes fiscals; l’augment de la taxa de pobresa durant aquests darrers anys, especialment de pobresa infantil, com està denunciant reiteradament Ed Miliband; l’eliminació dels contractes de “zero hores” demanda que xoca frontalment amb els interessos de la City; la continuïtat del Regne Unit a la Unió Europa, amb el compromís de David Cameron de celebrar un referèndum al 2017; o les polítiques d’immigració, punt fort del discurs de l’UKIP i que ha forçat a Cameron a aprovar dures mesures cap a la població migrada que busca feina al Regne Unit per evitar la fugida de molts electors conservadors seduïts pel discurs anti immigració de Farage.

 

I quins són els principals eixos durant aquesta campanya electoral? La recuperació econòmica, abanderada pelsconservadors, o el seu anunci de futures rebaixes fiscals; l’augment de la taxa de pobresa durant aquests darrers anys, especialment de pobresa infantil, com està denunciant reiteradament el líder laborista, Ed Miliband; l’eliminació dels contractes de “zero hores”, demanda que xoca frontalment amb els interessos de la City; la continuïtat del Regne Unit a la Unió Europa, amb el compromís del conservador David Cameron de celebrar un referèndum el 2017; o les polítiques d’immigració, punt fort del discurs d’UKIP i que ha forçat Cameron a aprovar dures mesures cap a la població migrada que busca feina al Regne Unit per evitar la fugida de molts electors conservadors seduïts pel discurs anti immigració de Farage.

 

Al partit conservador se li retreu també l’alt preu que han hagut de patir les classes mitjana i baixa durant aquests anys de crisi, mentre que el partit laborista compta entre els seus handicaps amb la poca atracció electoral que genera Ed Miliband. S’imposarà Cameron juntament amb UKIP a Westminster o, per contra, aconseguirà Miliband amb el suport de nacionalistes i verds formar una gran coalició?

 
De tot això i més parlarem aquest dijous 7 amb Berta Barbet, Pol Morillas i Walter Oppenheimer que es celebren aquell mateix dia.  El debat serà moderat per Gemma Pinyol, membre de Beersandworld. Recordeu que canviem de bar!

 
Us havíem dit que hi hauria sorpreses, i així serà. En col·laboració amb L’Industrial i English Radio Barcelona, una vegada hagi acabat el Beersandworld farem seguiment en directe a través de la BBC del tancament electoral i resultats dels primers sondejos. L’Adrià Alsina i la Katrina Logie dinamitzaran aquesta segona part de la jornada . I si, tindrem cervesa and fishandchips =)

 

—————————————————–

Berta Barbet és politòloga i doctoranda a la Universitat de Leicester. És investigadora especialitzada en el comportament electoral i opinió pública. Editora de Cercle Gerrymandering.

 
Pol Morillas és politòleg i màster en relacions internacionals per la LSE. És investigador principal al CIDOB i professor associat a la UAB i Universitat Blanquerna.

 
Walter Oppenheimer és periodista i actualment treballa a El País a Barcelona. Va ser el seu corresponsal a Brussel·les i Londres.

 

 

BWUK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s