#BWNigeria “Nigèria, de potència regional a estat fallit”

Aside Posted on Updated on

Amb una població de 170 milions de persones, Nigèria és el país més gran de l’Àfrica. Amb una extracció de 2 milions de barrils de petroli diaris, és el principal productor de petroli del continent africà i un dels primers del món. El 1999 s’hi va instaurar un govern civil i durant la primera dècada del segle XXI, el seu creixement econòmic anual era superior al 6 per cent. La combinació de recursos fan de Nigèria una potència regional natural; a més de ser el centre econòmic de la regió, les forces armades nigerianes i el seu cos diplomàtic van intervenir al llarg dels anys 90 en la resolució de guerres com les de Libèria, Costa d’Ivori i Sierra Leone.

No obstant això, Nigèria és un estat fallit i exportador d’inseguretat. Anys de mala governança i corrupció han minat les esperances dels nigerians, la meitat dels quals viuen en condicions per sota el llindar de pobresa, a més de reduir les oportunitats d’inversió per la ineficàcia a l’hora de mantenir la seguretat i unes infraestructures estables. Segons informes de Human Rights Watch, la corrupció “ha convertit el servei públic en una mena d’empresa criminal” amb repercussions a tota la regió.

Des de 2009 el nord del país viu en conflicte constant per la violència del grup islamista Boko Haram que busca la instauració de l’Estat Islàmic. El 2014 es va iniciar una escalada de la violència després que el president, Goodluck Jonathan, imposés l’estat d’emergència al nord del país. A principis d’aquest any, Boko Haram controlava 20 governs locals al nord-est de Nigèria -un territori de la mida de Bèlgica- i s’ha convertit en l’amenaça més gran per la seguretat del país i de la regió. L’ACNUR parla de mig milió de nigerians desplaçats de les seves llars fins al 2015, a més de desenes de milers de refugiats als països veïns i més enllà. En nom de Boko Haram hi continuen havent assassinats, violacions, segrestos i atacs a escoles al nord-est de Nigèria i la violència s’ha escampat als països veïns.

L’exèrcit nigerià, empobrit a causa de la corrupció dels alts càrrecs, no disposa de l’equipament necessari ni d’uns soldats amb voluntat per lluitar. En aquest context, el Txad, Níger, Benín i Camerun han començat a mobilitzar els seus recursos militars per fer front a l’expansió de la violència.

La falta de seguretat del país també arriba per mar: des de 2012, les aigües del golf de Guinea són el principal focus internacional de pirateria. D’altra banda, al delta del riu Níger, on s’hi acumulen la major part de reserves de petroli i gas del país, l’explotació continuada dels recursos naturals, la corrupció i el pillatge han generat una desforestació progressiva i un empobriment de la població local. Des dels anys 90 els habitants del delta viuen en conflicte amb les multinacionals petrolieres però només en determinats casos, com l’assassinat del líder i activista mediambiental Ken Saro-Wiwa (1995), hi ha hagut atenció mediàtica.

En aquest context es preveu la celebració d’unes eleccions presidencials el 28 de març. Inicialment previstes al febrer, la postergació de les eleccions també ha generat controvèrsia: la raó oficial de l’aplaçament va ser l’avís de l’exèrcit nigerià que no podria garantir la seguretat a la regió nord-oriental controlada per Boko Haram però els recels sorgeixen per la desconfiança dels nigerians envers l’exèrcit i per la sospita que el govern actual estigui guanyant temps per manipular els resultat de les eleccions, ja que els pronòstics apunten a una possible derrota del Partit Democràtic Popular del president Goodluck Jonathan.

El dimecres parlarem amb Óscar Mateos i Albert Caramés, per entendre millor què ha passat a Nigèria fins ara amb una aproximació històrica i geopolítica; quines són les narratives que s’utilitzen per explicar Boko Haram i quins desafiaments planteja; quin és l’abast regional i internacional del conflicte nigerià i si existeixen alternatives al govern actual. El debat serà moderat per Eva Soms, membre de Beersandworld.

Quan anunciàrem que teníem un cartell de luxe no ho dèiem perquè sí. Aquí us deixem una petita bio d’ells:

L’Albert és Llicenciat en Sociologia i postgraduat en Cultura de Pau. Actualment és investigador associat al GRIP (Groupe de Recherche et Information pour la Paix, Bèlgica) i membre del Patronat de la Fundació per la Pau. Anteriorment ha treballat a l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona i amb Nacions Unides (a Costa d’Ivori i la República del Congo) i amb Metges sense Fronteres (a la República Centreafricana).

L’Òscar és Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’administració, postgraduat en Cultura de Pau i Doctor en Relacions Internacionals, amb menció europea, per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha treballat a l’Escola de Cultura de Pau de la UAB diversos anys i col·laborat amb organitzacions com Metges Sense Fronteres al Sudan del Sud o Conciliation Resources a Sierra Leone. Va ser professor convidat de la Universitat de Sierra Leone (Fourah Bay College) entre 2006 i 2008. En l’actualitat és professor i vicedegà de Recerca i Relacions Internacionals de la Facultat d’Educació Social i Treball social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull).

Recordeu, dimecres 25 a les 19 hores a Inusual Project. Us hi esperem per participar al debat!

BWnigeria OK 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s